Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Οι όροι του παιχνιδιού

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αποφυλακίστηκε. Μετά από μήνες επίμονων ενεργειών η αποφυλάκιση του Δημήτρη Παπαγεωργίου είναι πραγματικότητα. Η αποφυλάκιση αυτή θα πραγματοποιούταν αργά ή γρήγορα. Αυτό θα συνέβαινε γιατί απλούστατα η φυλάκιση του παραβίαζε του όρους παιχνιδιού.

Το καθεστώτα που αποτελούν συντεταγμένες πολιτείες και όχι καθεστώτα ενός ανδρός αρχής, είναι καθεστώτα αναγκασμένα να ακολουθούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Τα καθεστώτα όπως το σημερινό επιβιώνουν πάνω στην τήρηση κάποιων κανόνων και θεσμών τους οποίους τα ίδια έχουν επιβάλλει. Η διαφορά με τα καθεστώτα ενός ανδρός αρχής είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ότι οι κανόνες έχουν τεθεί είναι τέτοιοι έτσι ώστε τελικά, αυτά που αποφασίζονται δήθεν από όλους μας να είναι αυτό που το καθεστώς επιθυμεί.

Έτσι οι εκλογές θα διενεργηθούν και ο νικητής θα αναλάβει την εξουσία απλά όποιος και αν είναι αυτός θα έχει κάποιες εξαρτήσεις. Αυτό θα συμβεί γιατί απλούστατα για έχει οποιοσδήποτε ελπίδα να ψηφιστεί και να κερδίσει τις εκλογές πρέπει να έχει πολλά χρήματα, μόνο και μόνο για να ακουστεί η άποψη του. Έτσι τα καθεστώτα αυτού του τύπου δεν βασίζονται στην βία αλλά στην τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού. Το καθεστώς θέτει τους κανόνες και όποιος θέλει παίζει. Οι όροι του παιχνιδιού θα τηρηθούν και θα κερδίσει ο καλύτερος με βάση τους κανόνες. Έτσι λοιπόν το καθεστώς διατηρεί την εξουσία όσο καταφέρνει να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο τέτοιου τύπου καθεστώτων. Ότι και να κάνουν πρέπει στο τέλος να τηρήσουν τους κανόνες τους παιχνιδιού. Άμα τους παραβιάσουν θέτουν την ίδια τους την υπόσταση σε αμφισβήτηση. Τον τελευταίο καιρό έχουμε παρατηρήσει το καθεστώς μέσα στο πανικό του να προχωρά, σε έκτος από φυσικά άδικες, και σε παράνομες ενέργειες εναντίον εθνικιστών. Αλλά βλέπουμε ότι στις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες διάφορων εθνικιστών με το κράτος στο τέλος οι εθνικιστές δικαιώθηκαν. Αυτό συνέβει απλά επειδή δεν είχαν παραβιάσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι είχαμε την αθώωση του Κώστα Πλεύρη, έτσι επετεύχθη και η απελευθέρωση του Παπαγεωργίου έτσι και η απελευθέρωση Χατζηπαρασκευά.

Έτσι λοιπόν ό αγώνας συνεχίζεται έστω και με τους δικούς τους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε