Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Οι εκλογές στη Σουηδία

;eΕκλογές είχαμε την Κυριακή στη Σουηδία και το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα μία φορά να παρακολουθήσουμε ένα γνωστό πια έργο. Μία ακόμα χώρα της Ευρώπης απέχτησε το «ακροδεξιό» της κόμμα. Τα ΜΜΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το φαινόμενο και όλα τα άλλα πομπώδη που ακούμε κάθε φορά που κάνει την εμφάνιση του ένα «ακροδεξιό» κόμμα στη Βουλή, κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Το φαινόμενο είναι όντως εξοργιστικό για αυτούς. Πως είναι δυνατόν τόσος κόσμος να ψηφίζει κάτι, που όλο το σύστημα από μικρά παιδιά τους μαθαίνει ότι αποτελεί το απόλυτο κακό; Πως είναι δυνατόν να έχουν το θράσος να αμφισβητούν έτσι το καθεστώς τους;

Το ότι προσβάλλουν τις πολιτικές επιλογές όλων αυτών των πολιτών που ψήφισαν το «ακροδεξιό» κόμμα δεν τους απασχολεί. Δεν χωράνε δημοκρατικές ευαισθησίες όταν μιλάμε για ακροδεξιά κόμματα. Η δημοκρατία είναι μόνο για τους δημοκράτες και δημοκράτες είναι αυτοί που δεν αμφισβητούν το καθεστώς. Όλα κι όλα. Έχεις το δικαίωμα να λες την άποψη σου αρκεί να μην είναι ακροδεξιά. Το τι είναι ακροδεξιό το αποφασίζουν αυτοί.

Ο στόχος απλός, να μην επεκταθεί το φαινόμενο. Ξέρουν καλά ότι αυτοί που ψήφισαν «ακροδεξιά» τους έχουν καταλάβει καλά. Αυτό που θέλουν είναι να συγκρατήσουν τους υπόλοιπους, να τραβήξουν διαχωριστικές γραμμές άμυνας των καθεστώτων τους από τους συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους. Αυτοί πρέπει να σταμπαριστούν ακόμα και ως καθάρματα αν είναι δυνατόν. Την απευθείας σύγκρουση με τις ιδέες που τα «ακροδεξιά» κόμματα εκπροσωπούν θα την αποφύγουν όσο περισσότερο μπορούν. Έτσι πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν για πάντα τα καθεστώτα τους.

Αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

4 σχόλια:

  1. Tο διαφημιστικό σποτ του κόμματος, το οποίο λογοκρίθηκε σχεδόν από τρεις μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή... "προωθούσε ρατσιστικό μίσος"
    Απεικονίζεται μια ηλικιωμένη Σουηδέζα να προσπαθεί να φτάσει στο ταμείο για να πάρει τα λεφτά της σύνταξής της, αλλά (φαίνεται να) την προλαβαίνουν πολύτεκνες μουσουλμάνες με μπούρκες!

    http://www.youtube.com/watch?v=XkRRdth8AHc&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέσβος: Από λαθρομετανάστης... υποψήφιος σύμβουλος



    Ο 52χρονος Αλβανός Agolli Bujar είναι ο πρώτος μετανάστης που βάζει υποψηφιότητα σε εκλογική διαδικασία στη Λέσβο, γράφει η εφημερίδα «Εμπρός». Η υποψηφιότητά του είναι συμβολική, καθώς μόλις 19 συμπατριώτες του από τις 3.000 Αλβανούς που ζουν στη Λέσβο έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές.

    Σύμφωνα με την «Εμπρός», ο Agolli Bujar είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο - υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Παντελή Πατερέλλη για το δήμο της Λέσβου.
    Ζει στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια μαζί με την οικογένειά του. Είναι πατέρας τριών παιδιών και εργάζεται στις οικοδομές. Την πρόταση να ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές την είδε, όπως λέει, και ως πρόκληση για να μπορέσει να προβάλει τα προβλήματα των Αλβανών μεταναστών που ζουν στο νησί. «Αν εκλεγώ, θα μπορώ να ασχοληθώ με τα προβλήματα των συμπατριωτών μου και, γιατί όχι, να βρίσκουμε και λύσεις για καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη.»
    Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει Μυτιληνιός. «Αν με ρωτήσουν από πού είμαι, λέω Μυτιληνιός. Εδώ ζω, εδώ δουλεύω, εδώ μεγαλώνω τα παιδιά μου. Τα παιδιά μου μεγαλώνουν σαν Ελληνόπουλα», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει, όπως λέει, πλήξει πρώτα απ' όλους τους μετανάστες. «Δεν υπάρχουν δουλειές όπως πριν, είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν φύγει και έχουν γυρίσει στην Αλβανία. Εγώ θα ήταν το τελευταίο που θα έκανα, αφού έχουμε μάθει πλέον τη ζωή εδώ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο έδρες λιγότερες από όσες απαιτούνταν για κοινοβουλευτική πλειοψηφία έλαβε ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Σουηδία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

    Η κεντρική εφορευτική επιτροπή, αφού καταμέτρησε τις επιστολικές ψήφους και αυτές από το εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός υπό τον Καρλ Ράινφελντ έλαβε 173 έδρες, κερδίζοντας έτσι άλλη μία έδρα σε σχέση με την βραδιά των εκλογών. Ωστόσο για την αυτοδυναμία χρειάζονταν 175 έδρες.

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκέντρωσε 156 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα των ‘Σουηδών Δημοκρατών’ έλαβε 20 έδρες.

    Προεκλογικά, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα των ‘Σουηδών Δημοκρατών’, την (αρνητική) έκπληξη των εκλογών που κατάφερε να ανακόψει το δρόμο προς μία δεύτερη θητεία για τον Ράινφελντ.

    Αυτό σημαίνει ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας από τον Ράινφελντ πρέπει να υπολογίζει περιστασιακά στη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά πάσα πιθανότητα από τους Πράσινους, αν και οι ψηφοφόροι τους αντιδρούν στο ενδεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποψήφια δήμαρχος του ... Προξενείου στην Κομοτηνή! (βίντεο)

    Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σιμπέλ Μουσταφάογλου , την οποία είχε παρουσιάσει προσωπικά, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για αυτήν πριν από 15 μήνες ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέρχεται υποψήφια "καθαρόαιμου" τουρκόφωνου ψηφοδελτίου υς υποψήφια της "τουρκικής μειονότητας" της Κομοτηνής με δηλώσεις-φωτιά, όπως «δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τη μειονότητα, αυτή υπάρχει και αυτός ο συνδυασμός θα είναι η φωνή της «τουρκικής» μειονότητας».

    Πιο συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες η φιλόλογος και αντινομάρχης του Νομού Ροδόπης για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Σιμπέλ Μουσταφάογλου ανακοίνωσε την κάθοδο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της κίνησης «Πρώτο βήμα για την ισότητα» διεκδικώντας τον Δήμο της Κομοτηνής.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της κίνησης η Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία πολιτεύτηκε στον Νομό Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ, πλαισιωνόταν από τον επίτιμο πρόεδρο του συνδυασμού Σαμή Τοραμάν, τον πρόεδρο του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τον ψευτομουφτή Ξάνθης και πρόεδρο της άτυπης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» Αχμέτ Μετέ.

    Για την καλύτερη όμως κατανόηση της κατάστασης που πάει να διαμορφωθεί στην Θράκη μετά από αυτού του είδους τις πολιτικές κινήσεις αξίζει να επισημάνουμε το γεγονός ότι ενώ οι υποστηρικτές της κίνησης είναι όλοι τους Έλληνες πολίτες και μιλούν τα ελληνικά άψογα, δεν έκαναν καν τον κόπο να μιλήσουν στα ελληνικά, παρόλο που η πρόσκληση παρουσίασης του συνδυασμού απευθύνθηκε και στα ελληνόφωνα ΜΜΕ της περιοχής.

    ............

    Δυστυχώς τα κόμματα ηγεσίας στην Ελλάδα ακόμα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι υπεράνω των κομματικών συμφερόντων υπάρχει το Εθνικό και αυτό διότι η Σιμπέλ Μουσταφάογλου εθεωρείτο από πολλούς ως ένα μετριοπαθές μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την θρησκευτική μειονότητα της περιοχής δίχως ακρότητες οδηγώντας την προς τον 21ο αιώνα μακριά από τις επικίνδυνες επιρροές του Προξενείου.

    Η ίδια όταν ο νύν πρωθυπουργός την είχε παρουσιάσει ως ένα άξιο μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας έδειχνε ικανοποιημένη από αυτή την τιμή. Φαίνεται όμως ότι η αποστολή που ανέλαβε για να εκπροσωπήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στον Δήμο της Κομοτηνής είναι πιο σημαντική.

    Πλαισιωμένη από άτομα που προωθούν την τουρκική εξωτερική πολιτική στη Θράκη δηλ. την μετατροπή της μειονότητας από θρησκευτική σε εθνική και τον εκτουρκικσμό μα πολλές φορές αυταρχικό και φασιστικό τρόπο μελών της μουσουλμανικής μειονότητας σε τουρκική η Σιμπέλ Μουσταφάογλου ξεκαθάρισε το στρατόπεδο στο οποίο ανήκει.

    Όπως δήλωσε η Μουσταφάογλου «όταν χρειαστεί η μειονότητα μπορεί να γίνει μία γροθιά» ενώ ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς δήλωσε ότι «Οι μαχαλάδες της μειονότητας και της πλειονότητας απέχουν 50 χρόνια, αυτό ακριβώς οδήγησε στην ανάγκη ενός τέτοιου συνδυασμού» και προσέθεσε, «δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τη μειονότητα, αυτή υπάρχει και αυτός ο συνδυασμός θα είναι η φωνή της «τουρκικής» μειονότητας».

    Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν νέα διάσταση μετά από την υιοθέτηση την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που δίνει μεγάλες εξουσίες στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες και όπως έχουν αναφέρει από τις γραμμές της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.

    Το ενδιαφέρον της Πολιτείας θα πρέπει να στραφεί στην Θράκη διότι η κάθοδος ενός πολιτικού συνδυασμού με εθνοτικό χαρακτήρα αποτελεί άλλη μία απόδειξη της δύναμης του τουρκικού Προξενείου και αναμφίβολα μία ακόμα προσπάθεια δοκιμής των αντανακλαστικών της μειονότητας και προσπάθεια χειραγώγησης της.

    http://www.youtube.com/watch?v=scEsjEUY_SA&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=FmygzD_QvLA&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε